Mt Macedon House

Status In progress - Planning Approval - under Documentation Location Mt Macedon, Victoria, Australia

Tucked away within established gardens, this small pavilion extends the ground plane to the north, creating a courtyard between the building and existing garden adjacent to the access road. Bedrooms bookend transparent views through the building to the established garden to the south and it’s mature european trees. The core experience of the site is maintained – that is, sitting within an existing clearing, in the sun, viewing down the site to these existing trees. The North / South transparency allows this experience both inside the building and within the courtyard to the north.

Utilising cross laminated timber construction ( CLT ) and Structural insulated panels ( SIPS ) the building achieves excellent ESD performance while maintaining maximum transparency. Utilising these panels allows budget efficiency alongside speed of construction. Timber framed steel glazing thermally breaks the building in a refined section detail.