Allens Rivulet House – ARH

Status Completed Location Allens Rivulet, Tasmania Photographer Ben Hosking Team Aaron Roberts, Nathan Crump

Utilising a grid relating to function and budget, various overlays are applied, shifting the grid and guiding spatial configuration. Overlays include the clients’ wish for the kitchen to be the heart of the home, outdoor spaces with varied levels of shelter and linkages to the surrounding landscape, generating a complex interlinked series of volumes. The building is conceived as a dark container in the landscape, a protective armour revealing a timber inner where outdoor activities take place within the confines of the building envelope.

Outdoor spaces are wrapped in celery top pine and offer various levels of shelter from the wide ranging Tasmanian weather conditions.

An entry portal acts as a psychological marker, where views to the landscape are taken away, suggesting a moment of self reflectance – I am home, the worries of a day’s work left behind.

View the House on the New York Times

The Esmond Dorney Award for Residential Architecture